Contagious: Why Things Catch On

Miksi jotkut asiat jäävät mieleen, kun jotkut taas jäävät menneisyyteen? Kirja kertoo sitä, miten tuotteet saadaan jäämään ihmisten muistiin paremmin ja miten asiosta saadaan tehtyä ”viraaleja”. Berger käsittelee kirjassaan hyvin sen miten ihmiset jakavat asiota ja tuotteita. Jokaisella tuotteella tulisi olla jotain mikä veisi sitä eteenpäin ihmisten mielessä ja keskustelussa. Esimerkiksi jos saat yhden scifi fanin innostumaan uudesta scifisarjasta, hän luultavasti levittää sitä kavereilleen, jotka pitävät myös scifileffoista, ja niin edelleen.

Berger puhuu kirjassaa STEPPS (Social Currency, Triggers, Emotion, Public, Practical Value, Story)-kaavasta. Kirjasta jäi mieleen muutama asia. Omaksi yllätyksekseni, Berger kertoo sosiaalisen median olevan 7% (2013, uudenpaa luotettavaa tietoa en löytänyt) kaikesta word of mouth viestinnästä. Olin kuvitellut tuon luvun olevan korkeammalla, jossain 15% kulmilla. Toinen mikä jäi mieleeni oli kysymys: ”Kumpi jää paremmin mieleen, Disneyland vai Cheerios?”. Berger kertoo sen olevan Cheerios, koska käyt disneyländissä harvoin, ja puhut siitä hieman aikaa matkan jälkeen, kun taas aamupalaa mihin murot liittyvät, kohdataan useammin.

Ensivaikutelmani Steppps- säännöstä oli kirjaimellisesti ”ei taas yhtä kaaviota”. Luettuani eteenpäin se osoittautui mieleenkiintoiseksi ja hyödylliseksi, vaikka jo pelkästään silmien avaajana.

Käytännöön vien kirjasta sen, mitä hyvässä mainoksessa pitää olla: Tunteita herättävä, mahdollinen tarina, käytännön hyöty, julkisuus. Voisi olla myös hyvä ottaa käyttöön kirjassa mainitut triggerit. Liittä tuote johonkin sellaiseen asiaan jota ihmiset kohtaavat päivittäin, jolloin tuote tulee esille usein.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *