Discord: kätevä projektityökalu

Tutustuin ensin Discordiin opiskelun ulkopuolella. Tunsin kuitenkin sovelluksen olevan hyödyllinen työkalu, joka edistää osuuskunnan ja projektien kommunikaatiota. Kerron ensin mikä sovellus käytännössä on ja jatkan törmäämiini hyötyihin.

Discord on yksinkertaisimmillaan puhe -ja chattikanava. Tämän kaltaisia sovelluksia on satoja, mutta Discord on selvä ja yksinkertainen pienen tutustumisen jälkeen. Sivusto www.discordapp.com näyttää tältä:

1. Oikeasta yläkulmasta pääset kirjautumaan sisään tai luomaan uuden käyttäjän. Käyttäjän luominen ja kirjautuminen tarvitsee tehdä vain kerran. Käyttäjänimi ja salasana on helppo tallentaa sivustolle, jolloin omat keskustelut aukeavat jatkossa sinisestä painikkeesta.

2. Discord toimii selaimessasi, mutta vaihtoehtoisesti voit ladata Discord-sovelluksen harmaasta painikkeesta. Sovellusversio on täysin identtinen selaimessa toimivaan versioon, mutta sovellusversion saa avautumaan automaattisesti esimerkiksi tietokoneen käynnistyessä. Suosittelen sovelluksen lataamista. Discord toimii myös Android -ja iOS-käyttöjärjestelmillä.

Kirjautuessasi sisään Discordin etusivusi näyttää tältä. (Etusivulla näkyvät mainokset ovat peleihin liittyviä, koska pelaajat ovat vielä Discordin suurin asiakaskunta.)

1. Liittyessäsi ryhmään se näkyy pallona vasemmassa reunassa. Ryhmät kasautuvat allekkain sitä mukaa kun liityt uusiin ryhmiin.

2. Saat luotua ryhmän tiimillesi tai projektillesi klikkaamalla vihreää + painiketta. Seuraavaksi vain valitset ryhmälle nimen ja halutessasi vasemmassa reunassa näkyvän kuvan.

Klikkaa ryhmän palloa vasemmassa reunassa ja itse ryhmä aukeaa:

Tämä voi näyttää ensisilmäyksellä sekavalta. Todellisuudessa näkymä on hyvin yksinkertainen.

1. Risuaidalla merkityt huoneet eli tässä tapauksessa #general, #tiedostot ja #projektiliidit ovat chattikeskusteluja, joille on annettu vain omat aiheet. Yksikin chattikeskustelu voi hyvin riittää. Omassa tapauksessamme jaamme tiedostoja #tiedostot huoneessa, jotta ne kasautuvat yhteen paikkaan. Sama asia projektiliidien kanssa. Näihin chattikeskusteluihin voi siis raahata tiedostoja ja ne pysyvät tallessa chatin keskusteluhistoriassa.

2. Kohdassa Voice channels olevat huoneet ovat äänikeskusteluja, joita klikatessa on heti osana keskustelua ilman erillistä soittelua. Käytämme äänikeskusteluihin kahta eri keskusteluhuonetta Kokous 1 ja Kokous 2. (Pienestä rattaan kuvasta saat vaihdettua päälle puhenäppäin-toiminnon. Tämä tarkoittaa, että äänesi kuuluu muille vain, kun painat pohjaan valitsemaasi näppäintä.)

3. Klikkaamalla Kutsu ihmisiä-painiketta saat lyhyen kutsukoodin, jonka voit jakaa tiimillesi sähköpostin tai WhatsAppin kautta.

Tässä on hyvä aloittelijan ohjevideo, josta on varmasti apua.

Pidän siitä, että Discord yrittää parhaansa mukaan pitää toiminnot mahdollisimman yksinkertaisina. Käyttäjän luomisen jälkeen ryhmiin liitytään vain yhdellä klikkauksella ja tiimiläisen kanssa pääsee keskustelemaan chatissa tai puhelussa toisella klikkauksella. Useamman henkilön väliset puhelut ovat myös todella helppo hoitaa Discordissa. Olemme hyödyntäneet tätä mahdollisuutta maanantaisissa osuuskuntapalavereissamme. Tiimiläisten ei tarvitse soitella toisilleen, kaikki vain liittyvät itse samaan huoneeseen. Discordin avulla halutessaan voi osallistua myös kipeänä ja kokouksien ensimmäisiinkin minuutteihin pääsee mukaan, vaikka julkinen liikenne takkuilee.
Olen hyödyntänyt varsinkin Salo Gaming Expoa järjestäessä Discordin tiedostonsiirtomahdollisuutta. Pohjakartat, logot ja somepostaukset saa siirettyä helposti tiimiläisille ja ne pysyvät tallessa Discord-ryhmässä. Discordissa tiedostoihin pääsee kokemukseni mukaan käsiksi paljon sulavammin, kuin esimerkiksi OneDrivessä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Discordissa ei ole tapaa lajitella tiedostoja. Tiedostot ovat tallessa siinä järjestyksessä, kun ne ladataan keskusteluun. Siksi projektit, jotka vaativat paljon tiedostojen siirtoa, saavat Discordin helposti tukkoon. Discord soveltuu hyvin kuitenkin pieniin ja keskikokoisiin projekteihin.

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *