Iikka Kivi – Menisit ennemmin terapiaan

Iikka Kivi – Menisit ennemmin terapiaan

Iikka Kivi on paitsi kirjan kirjoittaja, myös stand up koomikko, ja se näkyy kirjan sisällöstä, siitä, miten hän tuo kaikki asiat ilmi. Hän kertoo rankkojakin asioita vitsikkäästi, mutta kuitenkin kiertelemättä, miten asian todellinen laita on. Nautin kirjasta todella paljon. Kirja ei tosiaan ollut sellainen kirja, joka kertoo ”sinä pystyt mihin vain.” Kirja pikemminkin kertoo sen, että aina ei jaksa, ja se on ihan ok. Kuten kirjan kannessakin lukee, rehellinen self help -kirja.

Tahtoisin joskus kokeilla päiväkirjaa. Kivi kertoo, siitä miten aika kulkee todella nopeasti ja tuntuu, että elämä vain vierii ohi. Kiven mukaan tämä saattaa johtua siitä, että päivät ovat todella samankaltaisia toistensa kanssa. Kun kirjaa päivänsä ylös, huomaa että jokaisessa päivässä on jotakin erilaista. Havainnollistamisen myötä aivojen ajankäsitys muuttuu.

Yksi mielenkiintoinen asia, mistä Kivi kirjassaan puhui, oli kritiikki. Kirja kertoo, miksi kritiikin vastaanottaminen on hankalaa, mutta miksi sitä kannattaa ottaa vastaan. Hyvä kritiikki on kultaakin kalliimpaa, ja vaikka sen saamisen jälkeen usein harmittaa, mutta kun siitä ottaa opiksi, työsi paranee. Olen itse aika huono kritiikin vastaanottaja. Minulla on tarve puolustella omaa työtäni, mutta aion oppia ottamaan kritiikin vain hyvänä asiana, sellaisena, joka parantaa minua.

Kritiikin antamisesta. Kivi kertoi hyviä neuvoja kritiikin antamisesta. Hänen oma tavoitteensa kritiikin antamisessa on se, että kaiken tekemisen taustalla täytyy olla aito hyväntahtoisuus, halua saada ihmiset voimaan hyvin, kyseenalaistamaan ihmisen lukkiutuneet ajatusmallit ja tekemään oman osansa maailman muuttamiseksi paremmaksi. Kivi kertoi myös hyvän kikan, miten kritiikkiä kannattaa antaa: Sanoa jotain hyvää, sitten kritisoida, ja taas jotain hyvää. Tätä ”hampurilais- mallia” aion käyttää.

Ihmisten kuunteleminen. Aion oppia kuuntelemaan paremmin. Kiven selitettyä ihmisen kuuntelemisesta, miten todella paljon tärkeää infoa menee usein ohi, koska emme kuuntele tarpeeksi, vaan usein ajattelemme omassa päässämme, mitä sanoa seuraavaksi.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *