Jos et löydy netistä, et ole olemassa

Kirja: Sano se someksi (1+2=3) 
Kirjoittaja: Katleena Kortesuo
Kirjapisteet: 2

Katleena Kortesuon Sano se someksi (1+2=3) on jatkoa aiemmille Sano se someksi- kirjoille. Kirja keskittyy someen työelämän näkökulmasta ja avaa lukuisien eri somepalveluiden käsitteet, parhaat toimintatavat ja vinkit lukijalle helposti ymmärrettävässä muodossa. Puhun blogitekstissäni sosiaalisesta mediasta somena, säästääkseni merkkejä ja nopeuttaakseni lukemista.

Olen aktiivinen somen kuluttaja, ja halusinkin päästä tutustumaan aiheeseen paremmin yritysten näkökulmasta. Omaa osaamistaan on myös hyvä päivittää alati muuttuvassa somemaailmassa, jossa uusia palveluita ja päivityksiä vanhoihin palveluihin julkaistaan vähän väliä. Yrittäjän on oltava ajan hermoilla saadakseen palveluista kaiken irti.

Mikä sitten on sosiaalinen media, varsinkin, kun kaikki tieto kulkee internetissä. Avaan käsitteen lainaamalla Katleena Kortesuota: ”Sosiaalinen media on tietoverkossa kulkevaa viestintää, joka perustuu yleisesti tarjolle annettuun sovellukseen tai ohjelmaan, jossa kuka tahansa lähettäjä voi saattaa viestintä julkisesti kenen tahansa samassa verkossa olevan nähtäväksi ja jossa vastaanottaja voi jakaa ja kommentoida näitä sisältöjä.” Varsin pitkä määritelmä, mutta se poistaa esimerkiksi uutissivustot somelistalta ja mahdollistaa nykyaikaisten blogien kuuluvan somen määritelmän sisäpuolelle.

Mitä rekrytoija tietää? Työnhakuprosessissa on hyvä muistaa, että vaikka työnantaja ei saisi tutkia haastateltaviaan etukäteen internetistä, moni silti tekee niin. Kukapa haluaisi palkata töihin täysin ventovierasta, josta tietää ainoastaan cv:n sisällön. Omia mahdollisuuksiaan työnhakutilanteessa voikin pyrkiä parantamaan pitämällä oman somenäkyvyyden fiksuna ja helposti tunnistettavana. Katleena Kortesuo neuvoo jopa kehottamaan rekrytoijaa Googlaamaan hakijan.

Itselläni on paljon kaimoja, joten menen helposti sekaisin jonkun muun kanssa. Kerran ennen radiohaastattelua toimittaja oli tehnyt taustatutkimuksia minusta ja näytti erästä profiilia netistä ja kysyi, onko se minun. Ei ollut, sillä se oli samannimisen henkilön profiili Twitterissä. Tapahtuneen jälkeen olen kiinnittänyt enemmän huomiota löydettävyyteen ja tunnistettavuuteen netissä ja somessa. Olen varannut omalla nimelläni yleisimpien somekanavien tunnukset, jonka lisäksi olen varannut omalla nimelläni olevan domainin. Kortesuo kehottaakin näihin toimenpiteisiin väärinkäsitysten välttämiseksi. Otin myös käyttööni Kortesuon vinkin oman Google Alertsin käyttöönotosta. Google Alerts ilmoittaa, kun oma nimi mainitaan vilkasliikenteisellä verkkosivustolla.

Some opettaa hyödyllisiä taitoja, kuten kirjoittamista. Bloggaajat kehittyvät nopeasti kirjoittamisessa, ja tekstien tiivistämisessä sekä jäsentämisessä. Harjaantuneiden bloggaajien tekstit ovat nopeasti silmäiltävissä, pääkohdat erottuvat helposti ja kuvat ovat tarkkaan harkittuja. Pyrinkin itse kehittymään tekstin tuottajana esimerkiksi näiden kirjablogien kautta. Pyrin löytämään blogeihin enemmän viitauksia käytäntöön, jolloin niistä tulee automaattisesti konkreettisempia.

Verkostot eivät katoa.

Somepalvelut muuttuvat jatkuvasti, ja uusia palveluja lanseerataan. Tekniikka kehittyy ja osaaminen saattaa vanheta. Verkostot kuitenkin säilyvät, ja ne ovat valtava etu työmarkkinoilla. Tunnettavuus tuo korkeampia palkkoja ja palkkioita, esimerkiksi tunnetulle luennoitsijalle maksetaan reilusti enemmän kuin aloittelevalle. Omaa verkostoaan kannattaakin aktiivisesti kasvattaa ja ylläpitää. Hyvä palvelu verkostojen säilömiseen on LinkedIn. LinkedIn:iä voisi kuvailla yritysmaailman Facebookiksi. LinkedIn keskittyy asiasisältöön ja verkostojen ylläpitoon. LinkedInin kautta on helppo tavoittaa ihmisiä, vaikka heidän yhteystietonsa olisivatkin muuttuneet ajan mittaan. Erilaiset postaukset ja yhteydenpito on myös helppoa. Moni löytää työpaikankin LinkedIn:in verkostojen avulla. LinkedIn:issä olen vielä aloittelijan kengissä, ja haluaisinkin kehittyä palvelussa paremmaksi. Ylläpidän verkostoani ja kommentoin muiden julkaisuihin satunnaisesti, mutta omia julkaisuja en ole vielä juuri tehnyt. Luulen, että nyt olisi hyvä aika aktivoitua.

Lopuksi haluan vielä korostaa somen laajuutta. Lähes jokaiseen tarpeeseen löytyy joku palvelu, joka säästää aikaa ja auttaa automatisoimaan. Palvelujen käyttöönotto voi kuitenkin viedä jonkin verran aikaa, joten tarvittavat palvelut kannattaa sisäistää huolella, eikä kiirehtiä turhaan. Suosittelen kuitenkin varaamaan eri palveluista omat tunnukset, vaikka et palveluita välttämättä tulisikaan käyttämään, sillä silloin vältyt väärinkäsityksiltä, joita esimerkiksi omalle kohdalleni on sattunut. Aion parantaa omaa näkyvyyttäni lähitulevaisuudessa omilla nettisivuillani, joten voit käydä vilkaisemassa aikaansaannoksiani osoitteessa joonasilvennoinen.fi .

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *