Kiitorata Startup-maailman molemmat puolet

Kirja oli kaiken kattava opus Startup-maailmaan haluavalle tai siellä jo olevalle. Tämänkin kirjan itselleni sopivaksi tavaksi havainneena kuuntelin, mutta huomasin ehdottoman huonon puolen kuuntelemisessa. Kirjassa paukutettiin uutta asiaa niin nopeasti, etten yksinkertaisesti ehtinyt itse pohtimaan ja sisäistämään kaikkea sillä tahdilla. Tuntui kuin olisin ollut auditoriossa luennolla ja luennoitsija olisi vain väläyttänyt asiaa koskevat diat läpi, tällä en kuitenkaan tarkoita, että kirjan lukija olisi edennyt erityisen nopeasti, tahti vain oli liian nopea minulle aivan uudesta asiasta.

Kirja oli oikeasti niin mielenkiintoinen, että kuuntelin sitä mielelläni parikin tuntia päivässä, opin tätä kuunnellessa paljon uusia asioita ja tämän kirjan uudelleen kuuntelu tulee todella hyödylliseksi, jos joskus Startup tai muuhun yrittäjyysmaailmaan polullani eksyn. Minulle selventyi esimerkiksi sana enkelisijoittaja, johon olin aikaisemmin törmännyt Fingerporin sarjakuvassa, silloin muistan miettineeni mikä kumma on oikeasti enkelisijoittaja, nyt minä tiedän.

Kirjassa kerrotut asiat tulivat Lauri Järvilehdon omista kokemuksista ja tietämyksistä, Lightneerin Startup taipaleesta. Sekin teki kirjasta paljon mielenkiintoisemman, kun se oli tositapahtumiin perustuva, eikä vain jotain teoreettista unelmointia asioiden kulusta. Lightneer on yritys, joka koodaa oppimiseen tarkoitettuja pelejä, tämän vuoksi puhuttiin myös paljon Supercellin ja Rovion menestyksestä ja matkan koukeroista, nekin kun ovat suomalaisia pelialan yrityksiä, jotka ovat Startupilla nousseet.

Kirjasta voi oppia miten hankkia sijoittajia, ja tärkeämpänä ehkä oppina ehkä se, mitä sijoittavat sinulta haluavat sijoittaessaan yritykseesi. Sijoittamisesta ja niiden hankkimisesta puhuttiin paljon, tai ainakin se kiinnosti minua ja siksi muistan siitä paljon puhuttaneen. En pysty muistamaan kaikkia arvopaperi nimityksiä ja sen sellaisia, jossa myöskin oikea kirja olisi parempi, mutta niistä kerrottiin ja puhuttiin miten, kukin paperi toimii. Esimerkiksi oli jokin alustava sijoittajien haku paperi, jolla ei ollut sen enempää merkitystä, kuin se että sai tietää kuka voisi olla mahdollinen sijoittaja, nimi tässä paperissa ei kuitenkaan tarkoittanut, että sieltä tulisi pennin penniä saamaan. Tämäkin, jonka otin esimerkiksi on mielestäni todella hyvä tietää ennen kuin lähtee silmät kiiluen laskelmoimaan, kuinka pitkälle oma kiitorata näillä sijoittajien rahoilla riittäisi. Moni Startup kaatuukin siihen, kun sijoittajien sijoittamat rahat loppuvat ja yritys ei saa uutta rahoitusta.

Kirjasta ei ollut hyötyä projekteihin. Tämän hetkiset projektit, joista Salo Gaming Expo ainoana jatkaa työllistämistäni kesän yli ei hyödy ainakaan tällä hetkellä kyseisen kirjan sisällöstä. Suosittelisin silti kaikkien kuuntelevan kirjaa, jos yrittäminen tai ehkä Startup kiinnostavat.

Lauri Järvilehto, 2018, Kustannusosakeyhtiö Tammi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *