Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Kirjassa oli todella paljon elämän oppeja, jonka jo nimikin saattaa paljastaa. Asiat, joita tuli esille saivat minussa aikaan reaktion ”no niinhän se on”, muistini virkistyi ja joihinkin asioihin sain laajemman näkökulman.

Kirjassa oli oma kappaleensa, jonka lainaan tähän: ” Mitä hyötyä tästä kirjasta on tarkoitus olla? – Kirja auttaa harkitsemaan hieman kylmäpäisemmin mille asioille antaa painoarvoa, ja mitkä päättää jättää omaan arvoonsa. Kirjan tarkoitus ei ole ratkaista lukijan ongelmia tai helpottaa oloa, ja juuri siitä tietää, että se on kirjoitettu vilpittömin mielin. Tämä ei ole opas menestykseen eikä se voisikaan olla koska menestys on harha keksitty määränpää, psykologinen Atlantis, jota kohti pakottaudumme ponnistelemaan. Sen sijaan kirjan tarkoitus on auttaa sorvaamaan kurjuudesta työkalu, ammentamaan traumoista voimaa ja muuttamaan elämän ongelmat hitusen paremmiksi ongelmiksi. Se on aitoa edistystä, tavallaan tämä on opas kärsimiseen, kuinka kärsiä paremmin, mielekkäämmin, myötätuntoisemmin ja nöyremmin. Tässä kirjassa on kyse kevyestä askelluksesta raskaankin taakan alla. Levollisemmasta suhtautumisesta pahimpiin pelkoihin ja nauramisesta omalle itkulle. Kirjassa ei opeteta hankkimaan mitään eikä menestymään missään, siinä opetetaan kärsimään tappioita ja jatkamaan pääpystyssä niistä huolimatta, siinä opetetaan käymään elämä läpi pala palalta ja heittämään toisarvoiset palat helvettiin, siinä opetetaan luottamaan siihen, että asiat lutviutuvat, siinä opetetaan valitsemaan mitkä asiat ovat satsaamisen arvoisia, siinä opetetaan olemaan yrittämättä.”

Tuota kyseistä kappaletta paremmin on vaikea tuoda esille mitä kirjassa oli. Mielestäni kirja on kuitenkin kuuntelemisen tai lukemisen arvoinen. Kirjan opeilla saattaa oppia tuntemaan itsensä paremmin, kuin aikaisemmin. Ennen kaikkea kirja auttaa ymmärtämään nykymaailman hömpötyksistä mihin kannattaa satsata, jokaiselle tietenkin tulee tästä oma näkökulmansa, mutta itse pystyin samaistumaan tiettyihin lauseisiin. Lainaankin tähän vielä yhden elämänopin, joka oli mielestäni hyvää asiaa: ”Hyvän elämän salaisuus ei ole välittää niin helvetisti entistä useammista asioista, vaan välittää niin helvetisti entistä harvemmista asioista. Niistä, jotka ovat aitoja ja tärkeitä, tässä ja nyt.”

Mark Manson, 2018, Atena

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *