Thomas Erikson, Idiootit ympärilläni

Ruotsalainen yritysvalmentaja ja käyttäytymistieteilijä Thomas Erikson kertoo kirjassaan neljästä eri persoonatyypistä ja heidän käyttäytymismalleistaan. Persoonatyypit on jaettu värien mukaan punaisiin, keltaisiin, vihreisiin ja sinisiin ihmistyyppeihin. Punaiset ovat kärkkäimpiä. Kirjalla halutaan auttaa ymmärtämään toisia ihmisiä ja että jokainen ihminen on erilainen ja ihmiset toteuttavat itseään omalla tavallaan.
Siniset ja vihreät ihmistyypit ovat enempi introvertteja, kuin taas punaiset ja keltaiset ekstroverttejä. Vain 5% ihmisistä edustaa vain yhtä väriä. Useimmat edustavat siis kahta eri väriä. Värit ovat ennen kaikkea työkalu ihmisten omaan toimintaan ja auttavat ymmärtämään itseä ja muita paremmin.

Punainen- Hallitseva
Punaiset henkilöt ovat usein hyvin kunniahimoisia, suoria, äkkipikaisia, kilpailuhenkisiä sekä hieman töykeitä. Punaiset ovat luontaisia johtajia. He tekevät usein päätöksiä nopeasti ja ovat jääräpäisiä. Punaiset sanovat suoraan, jos jokin asia on vialla tai mitä ajattelevat. Punaiset ihmiset ovat myöskin hyvin aikaansaavia nopeutensa ja energiansa vuoksi.

Keltainen- Innostava
Keltaiset ihmiset ovat optimistisia, kovin puheliaita, luovia, aitoja ja rakastavat olla esillä. Keltaiset rakastavat hauskanpitoa, puhumista ja nauramista. Siksi, että keltaiset puhuvat paljon, puhuvat he myös paljon itsestään ja ovat huonoja kuuntelemaan muista. Keltaisen luonteenpiirteeseen kuuluu vahvasti luovuus. Keltaiset antavat asioihin erinäkökulmia ja uutta innovaatiota. Keltaiset tekevät asioita hieman hutiloiden ja ovat neljästä väristä epäjärjestelmällisin. Tunnistan itseni eniten keltaisesta väristä. Kuitenkin minussa on myös seuraavaa väriä eli vihreää.

Vihreä- Vakaa
Vihreä on persoonallisuustyypeistä yleisin. Vihreitä löytyy työelämässä runsaasti. Vihreä henkilö ei halua olla kovin näkyvissä ja ns. parrasvaloissa, kun taas punainen ja keltainen. Vihreät ovat vakaita, rauhallisia ja osaavat kuunnella. Vihreissä paras puoli onkin se, että he ovat kiinnostuneempia muista ihmisistä kuin itsestään. Vihreät tyypit ovat ystävällisiä ja yrittävät välttää konflikteja. Koska vihreät ovat ystävällisiä ja haluavat tavallaan miellyttää kaikkia, he juoruilevat jonkin verran. Vihreät eivät sano suoraan ja päin naamaan mitään.
Vihreä on luotettava työntekijä. Vihreät arvostavat työtä missä he saavat tehdä työtään niin kuin se on aina ennenkin tehty. He noudattavat ohjeita ja tekevät kaikkensa tiimin puolesta.

Sininen- Analyyttinen
Siniset ovat suorittajia, analyyttisia, pessimistejä ja kovin järjestelmällisiä. Siniset eivät halua epäonnistua ja siksi ottavat kaikki mahdolliset epäonnistumiset huomioon ja ovat erinomaisia riskien kartoittamisessa. Sinisen vahvuus sekä heikkous on tarkka analysointi. Sininen on perfektionisti.
Se, että siniset ovat perfektionisteja, eivätkä siedä epäonnistumista, ovat he kovin hitaita esim. työssään. He voivat jahkailla saman asian kanssa loputtomiin, jos eivät ole varmoja. Siniselle siis ei kannata antaa vastuulle jotain kiireellistä, koska sininen ei varmasti saa sitä ajallaan loppuun.

Halusin lukea kirjan, koska itseäni kiinnostaa psykologia ja ihmisten käyttäytyminen. Lisäksi ns. johtamispsykologia kiinnostaa.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *